Poglądy pedagogiczne Bogdana Nawroczyńskiego i ich współczesne implikacje - Walczak, Anna; Wasilewski, Marcin; Wróbel, Alina (2016)
Prezentowana publikacja dotyczy kluczowych aspektów myśli pedagogicznej Bogdana Nawroczyńskiego (1882-1974), jednego z najwybitniejszych klasyków polskiej pedagogiki - historii myśli pedagogicznej, pedagogiki porównawczej, dydaktyki i pedeutologii. Jest on również jednym z najważniejszych przedstawicieli polskiej filozofii wychowania, a jego książkę, Życie duchowe. Zarys filozofii kultury (1947), uznać należy za sztandarową pracę w tej dziedzinie. To ona zainspirowała Autorów oddawanej do rąk Czytelnika publikacji do wypowiedzi na temat życia duchowego.
Keywords: pedagogika polska; życie duchowe; filozofia wychowania; Bogdan Nawroczyński