Vade Nobiscum, tom XXV/2025: Varia - Agnieszka Gralak; Kanas, Rafał; Grancow, Patryk; Gorzkiewicz, Bartłomiej; Chyliński, Piotr; Kołata, Zuzanna; Jastrząbek, Jakub (2025)
Vade Nobiscum to cykliczna monografia, którą wydaje Studenckie Koło Naukowe Historyków UŁ. Niniejszy tom zawiera teksty będące pokłosiem dwóch wydarzeń: I Zjazdu Latającego Uniwersytetu Mediewistycznego oraz Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Italia i jej dziedzictwo: historia, prawo i kultura”. Tematyka zarówno zjazdu, jak i konferencji była niezwykle szeroka i interdyscyplinarna, co widać w artykułach zamieszczonych w niniejszej publikacji. Mamy nadzieję, że dzięki tej różnorodności każdy czytelnik znajdzie w niej coś interesującego dla siebie.
Keywords: Piastowie śląscy; Jan Długosz; chrystianizacja Węgier; Rzym; Romulus i Remus; mitologia germańska; mitologia słowiańska; Michele Sanmicheli; Werona