Humanistyka a transgresja czasowa. Uwagi nie tylko na czas pandemii - Lemann, Natalia (Język(i) w czasie i przestrzeni, 2021)
Artykuł jest próbą zdiagnozowania wyzwań stojących przed humanistyką w czasie pandemii i poświęcony jest oglądowi tej dziedziny nauki ze względu na jej moc transgresji czasowej. Autorka przytacza filozoficzne poglądy na naturę czasu zrodzone w obrębie egzystencjalizmu, co pozwala na ujęcie wyzwań stojących przed obecną w humanistyce transgresją czasową w aspekcie pracy, wyzwania, aktywności i anagogiki. Przegląd stanowisk filozoficznych służy do zaproponowania kategorii „czułego humanisty” (na wzór „czułego narratora” Olgi Tokarczuk) jako najpełniej realizującego postulaty empatycznego, życzliwego otwarcia na przekazy i sensy płynące z literatury, zarówno tej napisanej dawniej, jak i projektującej przyszłość literatury science fiction.