Ewolucja badań nad wynikami kontaktu językowego w czasie i przestrzeni: wybrane zagadnienia - Witalisz, Alicja (Język(i) w czasie i przestrzeni, 2021)
Autorka omawia wybrane zagadnienia teoretyczno-metodologiczne i terminologiczne dotyczące rozwoju badań nad zapożyczeniami językowymi na gruncie europejskim i amerykańskim. Zainteresowanie badaczy języka innowacjami powodowanymi wpływem obcym, wyrażane już w pracach osiemnastowiecznych, rozwinęło się w wieku XX w pełnoprawną subdyscyplinę językoznawstwa, lingwistykę kontaktu. Na początku XXI wieku nastawione na ujęcie leksykograficzne zapożyczeń, typowo strukturalistyczne i ukierunkowane na formę podejście do opisu zjawisk językowych wywołanych wpływem obcym zaczęto uzupełniać o wychodzące od pojęcia, kognitywno-onomazjologiczne postrzeganie procesu zapożyczenia i jego wyników, co zostało wywołane rozwojem nowych nurtów badawczych w językoznawstwie ogólnym. Najnowsze metodologie analizy zapożyczeń wykorzystują narzędzia językoznawstwa korpusowego oraz ukierunkowane socjolingwistycznie i pragmatycznie podejście funkcjonalne oparte na uzusie, jak też badania eksperymentalne.