Zróżnicowanie zagospodarowania oraz wykorzystania walorów przyrodniczych i kulturowych Dynarskiego Krasu - Kapusta, Armina (Turystyka w badaniach podstawowych, 2023)
Dynarski Kras to region geograficzny o znaczących walorach naturalnych, które są kluczowym czynnikiem decydującym o rozwoju turystyki na tym obszarze. Uwarunkowania przyrodnicze wpłynęły na konieczność przystosowania się ludności do lokalnych warunków, czego konsekwencją był ich specyficzny sposób życia i zagospodarowania terenu, które stają się walorami kulturowymi. Celem artykułu jest przybliżenie walorów turystycznych regionu wraz z omówieniem wybranych atrakcji, ich zagospodarowania, wykorzystania oraz możliwości udostępniania turystom przy jednoczesnej trosce o zachowanie autentyczności krajobrazu naturalnego i kulturowego.