Symboliczny wymiar rodziny na tle przemian politycznych w wybranych filmach Zhanga Yimou i Chena Kaige - Braszka, Justyna; Janowska, Aleksandra; Ososiński, Tomasz (Językowe, literackie i kulturowe refleksje na temat jedności w różnorodności, 2023)
W artykule przeanalizowane zostały wątki filmów: Żyć! (1994) w reżyserii Zhanga Yimau oraz Żegnaj, moja konkubino (1993) Chena Kaige. Głównym motywem artykułu jest obraz rodziny na tle politycznych przemian, zwłaszcza na tle Wielkiej Rewolucji Kulturalnej i wyniszczającej polityki Mao Zedonga. Analizę obu filmów poprzedza wstęp, który przedstawia zarys filmowych motywów tzw. Piątej Generacji.