Kontrasty w powieści popularnej na przykładzie Trzech muszkieterów oraz Hrabiego Monte-Christo Aleksandra Dumasa - Lesiak, Weronika (Kontrasty w humanistyce: literatura, język, kultura, 2023)
Celem tego artykułu jest analiza powieści popularnej i sposobu, w jaki wykorzystuje ona kontrastujące elementy. W oparciu o dwie powieści Aleksandra Dumasa: Trzej muszkieterowie i Hrabia Monte-Christo, autorka zamierza wyjaśnić wspomnianą tendencję i podać ilustrujące ją przykłady. Pierwsza część tekstu koncentruje się na charakterystyce całego gatunku. Po niej następuje analiza Trzech muszkieterów w kontekście występujących w tej powieści kontrastujących elementów. Można wyróżnić w niej trzy podstawowe układy opozycji: ten między kardynałem a królową, między tytułowymi bohaterami oraz towarzyszącym im d’Artagnanem, i wreszcie ten pomiędzy głównymi postaciami kobiecymi, Konstancją i Milady. Kolejna część artykułu dotyczy Hrabiego Monte-Christo i najbardziej charakterystycznych dla tego utworu kontrastów, m.in. opozycji między dwoma wcieleniami bohatera: Edmonda Dantèsa i hrabiego Monte-Christo. Podsumowując, obydwie powieści dobrze reprezentują tendencję do stosowania kontrastów jako sposobu na zarysowanie charakterystyki postaci. Struktura powieści popularnej, która opiera się o założenie, że dobro musi zwyciężyć, a zło zostać ukarane, stanowi więc modelowy przykład wykorzystania przeciwieństw.