„Ulica jest wąwozem miasta” – taktyka Jamesa Connolly’ego - Pawłowska, Antonina (Miasto i wojna, 2021)
W artykule przeanalizowano wpływ Jamesa Connolly’ego, socjalisty i przywódcy Irlandzkiej Armii Obywatelskiej, na tworzenie strategii powstania wielkanocnego w 1916 r. Celem opracowania jest porównanie tez stawianych przez Connolly’ego w jego esejach omawiających problematykę walki w mieście, na przykładzie różnorodnych konfliktów zbrojnych, z planem wielkanocnej insurekcji i jej wykonaniem w kwietniu 1916 r. Źródła do tej analizy stanowi publicystyka Connolly’ego oraz zeznania jego współpracowników zebrane przez Biuro Historii Militarnej Irlandii.