Przedstawienie wizerunku osób z Zespołem Downa w wybranej literaturze dla dzieci i młodzieży - Tatar, Wiktoria (Reprezentacje niepełnosprawności w przestrzeniach kultury, 2026)
Artykuł omawia uwarunkowanie genetyczne znane jako zespół Downa. Autorka analizuje, w jaki sposób współcześni twórcy literatury dziecięcej przedstawiają wyzwania, z którymi mierzą się osoby z niepełnosprawnościami oraz ich rodziny. W artykule podjęto również zagadnienie bajkoterapii i jej potencjału w przybliżaniu młodym czytelnikom tematów trudnych, lecz ważnych.