Świat osoby z niepełnosprawnością. Kilka uwag wokół Poczwarki Doroty Terakowskiej - Socha, Kamila (Reprezentacje niepełnosprawności w przestrzeniach kultury, 2026)
Celem niniejszego artykułu jest analiza powieści Poczwarka Doroty Terakowskiej w kontekście literackiego przedstawienia życia dziecka z zespołem Downa oraz wyzwań, przed którymi stają jego rodzice. Powieść ukazuje pogłębioną refleksję nad wartością życia, empatią i bezwarunkową miłością, stanowiąc literacki punkt wyjścia do szerszej dyskusji na temat społecznej akceptacji i integracji osób z niepełnosprawnościami. Analiza koncentruje się na procesie emocjonalnej przemiany rodziców głównej bohaterki, ich konfrontacji z własnymi oczekiwaniami i uprzedzeniami, a także na sposobach przezwyciężania lęków związanych z wychowywaniem dziecka z zespołem Downa. Poprzez interpretację literacką artykuł podkreśla znaczenie edukacji, empatii i wsparcia społecznego w budowaniu społeczeństwa inkluzyjnego. Podjęte zagadnienia mają szczególne znaczenie w kontekście współczesnej polityki społecznej, a literackie ujęcie tego tematu przez Terakowską tworzy wartościową przestrzeń refleksji i dialogu.