Kobieta zakodowana. Przedsiębiorczości kobiet a nowe technologie - Niedzielska, Ewelina (Funkcjonowanie e-biznesu. Zasoby, procesy, technologie, 2015)
Womenomics jest terminem określającym rosnący wpływ oraz potencjał kobiet na gospodarkę (Maitland, Wittenberg-Cox 2010: 27, 29), prowokujący do traktowania płci jako jednej z perspektyw, pozwalającej na analizowanie zjawisk związanych z biznesem. Fundamentem tego zagadnienia jest założenie o różnorodności bagażu społeczno-kulturowego, który niosą ze sobą kobiety i mężczyźni, czego efekty widoczne są w heterogeniczności kompetencji, celów oraz stylów zarządzania obu płci. Od dawna wyraźnie dostrzegany jest potencjał kobiet jako grupy klientów docelowych, dysponujących siłą nabywczą (Maitland, Wittenberg- Cox 2010: 33). Coraz głośniej podnoszony jest również temat wpływu umiejętnego wykorzystania ich talentu na wyniki końcowe przedsiębiorstw (Maitland, Wittenberg-Cox 2010: 30).U podstaw poniższego artykułu leży założenie o występowaniu korelacji między możliwościami, jakie daje Internet oraz nowoczesne technologie, a ewolucją ról płciowych w kontekście aktywności zawodowej. Należy jednak zaznaczyć, że przy próbie odpowiedzi na pytanie o wpływ tych czynników na poziom przedsiębiorczości kobiet, stanowi on jedynie zarys, niezbędnych do poruszenia, zagadnień.