Kwestia wielokulturowości Czarnogóry wobec problemu integracji państwa - Łakota-Micker, Małgorzata (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Heterogeniczność narodowościowa współczesnych państw, w tym Czarnogóry, stanowi, z punktu widzenia ich bezpieczeństwa, jedno z kluczowych wyzwań. W przypadku Czarnogóry (której artykuł został poświęcony), jako państwa zabiegającego o akcesję do struktur współpracy państw szeroko rozumianego Zachodu, heterogeniczność należy postrzegać w dwóch wymiarach. Z jednej strony, jako swoiste wyzwanie dla Czarnogóry jako młodego państwa, z drugiej natomiast — jako potencjalny problem dla struktur, do których członkostwa ona pretenduje.