Operacja „Oluja” i spory wokół jej interpretacji - Korzeniewska-Wiszniewska, Mirella (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Autorka analizuje wojskową operację „Oluja” („Burza”) przeprowadzoną w sierpniu 1995 r. na obszarze dzisiejszej Republiki Chorwacji. Została ona zorganizowana przez siły zbrojne młodego państwa chorwackiego. Miała na celu przejęcie kontroli administracyjnej (i faktycznej), przy użyciu wojska, nad obszarem zamieszkanym przez Serbów, funkcjonującym od 1991 r. pod nazwą Republika Serbska Krajina (RSK).