Albańska lekcja transformacji ekonomicznej. Społeczno-ekonomiczne tło i konsekwencje „rewolucji piramidowej” 1997 r. - Czekalski, Tadeusz (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Przedmiotem zainteresowania Autora są wydarzenia, rozgrywające się wiosną 1997 r., które stanowią we współczesnej historii Albanii kluczową cezurę, jako data graniczna całego procesu albańskiej transformacji, uwzględniającą jego społeczne i ekonomiczne aspekty. Choć pozornie mechanizm wydarzeń, określanych mianem „rewolucji piramidowej”, odbiega od przemian dokonujących się w postkomunistycznych państwach bałkańskich, stanowi on przykład erupcji postaw anty-transformacyjnych, charakterystycznych dla ostatniej dekady XX stulecia.