Racjonalność w ujęciu metaforycznym - Hetmański, Marek (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Problem racjonalności, poza swoim ontologicznym, metodologicznym i epistemologicznym wymiarem, jest rozpatrywany również z lingwistycznej perspektywy. Racjonalność traktuje się wówczas jako złożone zjawisko, w którym pewne działania, poznanie i wiedza są wyobrażane i nazywane jako „racjonalne”. Chociaż perspektywę tę oskarża się niekiedy o relatywizm, w artykule argumentuje się na rzecz tezy, że takie podejście do problemu racjonalności jest obiecujące i owocne. Przedstawione są argumenty i koncepcje mówiące o metaforycznym sposobie opisu i przypisywania pewnym wybranym ludzkim czynom, współdziałaniom i poznawaniu cech racjonalności.