Logika nadmiaru - Simons, Peter (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Zdania takie jak „Ten dom jest dla mnie zbyt drogi”, „Jim ma wystarczająco dużo lat, aby wstąpić do marynarki” i podobne dotyczą nadmiaru i wystarczającej ilości. Są one na tyle powiązane znaczeniowo, że odpowiadać im może ich własna logika. Podstawowa trudność przy formułowaniu logiki nadmiaru polega na dostrzeżeniu najlepszego sposobu reprezentowania takich zdań oraz wyjaśnienie luźnego związku między ścisłą logiką a zwykłym sposobem mówienia o nadmiarze oraz o związanych z nim pojęciach. W artykule tym badam praktycznie niespenetrowany do tej pory obszar, podaje przykłady, analizy, aksjomaty i modele.