Czy domniemanie istnienia stosunku pracy sprawi, że osobom wykonującym pracę za pośrednictwem cyfrowych platform internetowych zostanie przyznana pełnia praw pracowniczych? Rozważania na gruncie dyrektywy UE w sprawie poprawy warunków pracy za pośrednictwem platform internetowych - Woźniak, Daria (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Prawo pracy ulega w ostatnich latach dynamicznym zmianom, związanym między innymi z rozwojem sztucznej inteligencji czy cyfryzacją. Pojawiają się nowe, nieznane dotąd, formy świadczenia pracy. Jedną z nich jest praca za pośrednictwem platform internetowych. Celem dopasowania się do zachodzących w społeczeństwie zmian, dnia 23 października 2024 r. przyjęto dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie poprawy warunków pracy za pośrednictwem platform. Państwa członkowskie mają czas na implementację tej dyrektywy do 2 grudnia 2026 r. Celem niniejszego rozdziału jest wskazanie praw, które na jej mocy zyskały osoby świadczące pracę za pośrednictwem platform oraz stwierdzenie czy prawa tych osób zostaną rzeczywiście zrównane z prawami pracowników uregulowanymi w polskim kodeksie pracy.