Normalizacja teleporad z perspektywy pacjentów w podłużnych badaniach jakościowych - Binder, Piotr (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
W niniejszym rozdziale analizowany jest proces popularyzacji teleporad jako formy zdalnychkonsultacji w publicznym systemie ochrony zdrowia w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniemprzebiegu adaptacji do nich oraz ograniczeń ich stabilnego osadzenia w praktykach pacjentów.Analiza opiera się na podłużnych badaniach jakościowych prowadzonych w trzech falach w latach2020–2022, obejmujących wywiady z młodymi dorosłymi, rodzicami małych dzieci oraz seniorami(n = 356). Na tej podstawie rekonstruowana jest zmieniająca się percepcja teleporad oraz argumentacjai doświadczenia, poprzez które pacjenci oceniają zdalne formy kontaktów medycznych.Ramy interpretacyjne wyznacza teoria procesu normalizacji, umożliwiająca analizę przejścia odskokowego „uzdalnienia” podstawowej opieki zdrowotnej w początkowym okresie pandemii dostopniowego wyhamowania i odwrócenia tego zjawiska w kolejnych fazach. Wyniki wskazują, żeteleporady, mimo szybkiego ich upowszechnienia i postępującego rozwoju narzędzi e-zdrowia,zostały włączone w relację pacjent–lekarz w sposób selektywny i warunkowy. Postrzegane są oneprzede wszystkim jako uzupełnienie bezpośrednich interakcji, a nie jako ich pełnoprawny substytut.Pozytywna ocena dotychczasowych doświadczeń sprzyja wykorzystywaniu teleporad w określonychsytuacjach, jednak stopień ich utrwalenia pozostaje ograniczony i silnie zależny od kontekstuzdrowotnego oraz wcześniejszych kontaktów z publicznym systemem ochrony zdrowia.