Dostępność stron internetowych uczelni wyższych w świetle wytycznych WCAG 2.1 - Bucko, Jakub; Czarnota, Aleksandra (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
W dzisiejszym świecie internet stał się nieodłączną częścią życia akademickiego, umożliwiającwgląd do informacji i zasobów edukacyjnych. Jednakże, aby spełnić wymogi równego dostępu,konieczne jest zapewnienie dostępności stron internetowych uczelni także osobom z niepełnosprawnościami.W niniejszym artykule zwracamy uwagę na dostępność stron internetowychuczelni wyższych pod kątem wytycznych WCAG 2.1 (ze szczególnym uwzględnieniem potrzebosób z niepełnosprawnością wzroku). Jest to standard zawarty w Ustawie o dostępności cyfrowejstron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych, wskazujący sposób ich tworzenia,umożliwiający komfortowe poruszanie się po stronach przez osoby z różnymi niepełnosprawnościami.Metodologia obejmuje analizę struktury, układu oraz użyteczności interfejsów, a także ocenę czytelnościtreści dla tej grupy użytkowników. Badaniom poddane zostało 14 publicznych uczelniwyższych w Polsce, zlokalizowanych w różnych województwach. W artykule identyfkujemy obszary,w których strony internetowe uczelni mogą być ulepszone, aby lepiej spełniać potrzebyosób niedowidzących. Nasze ustalenia prezentują wgląd w bieżący stan dostępności stron internetowychuczelni. Dzielimy się wynikami badań oraz proponujemy dyskusję na temat przyszłychstrategii poprawy dostępności stron internetowych uczelni wyższych dla osób niedowidzących.