Skutki braku zaangażowania potencjalnych przyszłych użytkowników w proces projektowy na przykładzie rozwiązań technologicznych i architektonicznych dla osób niewidomych - Gajoch, Paulina (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
Współcześnie w trakcie projektowania produktów i usług coraz częściej podkreśla się znaczenieangażowania użytkowników końcowych w proces tworzenia właściwych rozwiązań. W artykuleomówiono teoretyczne podstawy potrzeby konsultacji, a także metody projektowe, któreuwzględniają perspektywę użytkowników. W dalszej części przeanalizowano skutki braku takichkonsultacji na przykładzie technologicznych i architektonicznych rozwiązań przeznaczonych dlaosób niewidomych, wykorzystując wątek „Absurdalne ułatwienia i rozwiązania utrudniające życieniewidomych” z forum Elten. Celem artykułu jest wskazanie, jak pomijanie opinii potencjalnychużytkowników prowadzi do nieefektywnych i niepraktycznych projektów, które mogą wręczutrudniać codzienne życie osób, dla których zostały stworzone.