Outsourcing w administracji publicznej – szansa czy zagrożenie? - Porębny, Paweł (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Nowoczesna gospodarka rynkowa opiera się na czterech filarach, którymi są: różnorodność usług, ich łatwa dostępność, elastyczność w dopasowywaniu się do potrzeb rynku oraz obecność w Internecie. Bez nich żadne przedsiębiorstwo, ani żaden przedsiębiorca nie może istnieć we współczesnym świecie. Te filary mają również ogromne znaczenie z punku widzenia pracowniczego, gdyż każde przedsiębiorstwo może być potencjalnym zakładem pracy, a każdy przedsiębiorca może być potencjalnym pracodawcą, jak i pracownikiem równocześnie. Świat jest globalną wioską opartą o sieć wzajemnych powiązań. Rozwój technologiczny umożliwia nam bowiem już teraz łączność z całym globem. Czy te zmiany są jednak korzystne? Spójrzmy na to z innej perspektywy. Popyt na usługi w otaczającej nas rzeczywistości jest przeogromny, stąd też przedsiębiorstwa muszą spełnić wymóg wielozadaniowości, aby sprostać wyzwaniom, które stawia im obecnie rynek. Powoduje to m.in., że ich zasoby pracownicze, pomimo licznych umiejętności w danym obszarze, nie są w stanie spełnić wymagań szybkości świadczenia swoich usług dla odbiorców finalnych i muszą sięgać do usług zewnętrznych, które często mają charakter niepracowniczy. Czy taki model ekonomiczny jest optymalny? Spójrzmy na to z perspektywy administracji publicznej, która może być jednocześnie usługodawcą, pracodawcą i przedsiębiorcą w jednym. Tak jak zasoby przedsiębiorstw w obecnym świecie są niewystarczające, tak i administracja stoi przed ciągłym wyzwaniem niewystarczalności świadczenia swoich usług dla ogółu społeczeństwa. Stąd też wiele jej zadań współcześnie przejmują podmioty zewnętrzne, wyposażone tym samym w chwili ich wykonywania we władztwo administracyjne. W czym tkwi problem w tym zjawisku? Usługi administracji publicznej są bowiem, jak sama nazwa wskazuje „usługami publicznymi”, czyli powinny być wykonywane z jak największą korzyścią dla dobra ogółu. Czy tak rzeczywiście się dzieje? Omawiany proces przynosi wiele korzyści, jak i ryzyk z nim ściśle powiązanych, w różnych aspektach życia społecznego, w szczególności pod kątem pracowniczym, które będą przedstawiane poniżej.