Zatrudnienie zewnętrzne – przegląd regulacji prawnych w wybranych krajach europejskich - Strupp, Liliana (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Pojęcie „zatrudnienia zewnętrznego” nie ma swojej definicji legalnej w polskim porządku prawnym. Spośród wielu form zatrudnienia zewnętrznego od lat obecnych na polskim rynku pracy, a znanych pod nazwą: pracy tymczasowej, outsourcingu (leasingu) pracowniczego, contractingu w sektorze IT czy body leasingu, regulacji prawnej doczekała się wyłącznie praca tymczasowa. Celem niniejszego opracowania jest prezentacja, jak takie formy są uregulowane w kilku innych krajach Europy oraz na jakie potrzeby rynku pracy odpowiadają.