Sarajewo oczami Miljenka Jergovicia - Michalska, Julia (Mundus Slavicus I, 2025)
W artykule „Sarajewo widziane oczami Miljenko Jergovicia” podjęto próbę analizy opowiadań Jergovicia z perspektywy geopoetyki. Celem jest przedstawienie Sarajewa, a które Jergović patrzył w trakcie oblężenia, czyli w ostatnim okresie swojego życia w tym mieście, oraz określenie, jaki wpływ miasto wywarło na jego mieszkańców i na kształtowanie się ich tożsamości. Scharakteryzowano kilka miejsc wspomnianych w tekstach i starano się przeanalizować, jak wpłynęły one na bohaterów, z czym te miejsca im się kojarzyły i co dla nich znaczyły.