Analiza strategii tłumaczeniowych w macedońskim dubbingu anime „Dragon Ball” - Ceran, Lech (Mundus Slavicus I, 2025)
'Dragon Ball' Akiry Toriyamy to obecnie globalny fenomen. Jest nie tylko uznawany za jeden z klasyków japońskiego komiksu i animacji, ale dla wielu osób był także pierwszym kontaktem z japońską kulturą. Niewątpliwie jedną z zasług popularności tej serii jest jej lokalizacja na różne języki, przy czym adaptacja anime odgrywa główną rolę. Nie inaczej było w przypadku Macedonii Północnej, gdzie serial anime został zdubbingowany. Artykuł jest kompilacją informacji na temat tej wersji językowej, ze szczególnym uwzględnieniem krótkiej analizy strategii tłumaczeniowych.