Czeskie napisy w przestrzeni miejskiej Raciborza - Wachowska, Victoria (Mundus Slavicus I, 2025)
Celem badań jest udokumentowanie czeskich inskrypcji znajdujących się w przestrzeni miejskiej Raciborza. Przez wieki Racibórz znajdował się w granicach Królestwa Czech, co sprzyjało bliskim relacjom z Księstwem Opawskim. Obecnie Opawa i Racibórz podtrzymują więzi dzięki partnerstwu miast, promując współpracę regionalną. Badanie skupia się na komunikatach utrwalonych na trwałych nośnikach zlokalizowanych w centrum miasta, zarówno na tablicach elewacyjnych, jak i na ekspozycjach wewnętrznych. Zgromadzone materiały sklasyfikowano w trzech kategoriach: tablice pamiątkowe, teksty muzealne oraz reklamy.