Historia jako element perswazji w relacjach prasowych dotyczących konfliktu izraelsko-palestyńskiego (na przykładzie tygodnika „Polityka”) - Marszał, Martyna (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom III, 2025)
Artykuł analizuje sposób, w jaki tygodnik „Polityka” przedstawiał konflikt izraelsko-palestyński, koncentrując się na roli dat historycznych istotnych w kontekście przebiegu sporu. Badaniem objęto roczniki: 2006 (zwycięstwo Hamasu w wyborach parlamentarnych) i 2023 (eskalacja konfliktu). Celem analizy było sprawdzenie, czy odwoływanie się do konkretnych dat historycznych ma charakter neutralny, czy nacechowany emocjonalnie bądź tendencyjnie np. poprzez częstsze ukazywanie jednej ze stron konfliktu w roli poszkodowanego.