Motywy wilczycy w mitach fundacyjnych Rzymu i pierwszego kaganatu tureckiego - Szewczyk, Rafał; Kowalska, Martyna (Vade Nobiscum, tom XXV/2025: Varia, 2025)
Artykuł stanowi charakterystykę oraz porównanie dwóch mitów fundacyjnych – Rzymu oraz pierwszego kaganatu tureckiego – ze wskazaniem na podobieństwa oraz różnice występujące w obu opowieściach. Treści związane z mitami założycielskimi zostały uzupełnione o rys historyczny czy historyczno-mityczny, a także najważniejsze informacje dotyczące źródeł poruszających zagadnienia omówione w artykule. Praca koncentruje się przede wszystkim na motywie wilka pojawiającego się w historiach dotyczących wielu społeczeństw na przestrzeni dziejów. Wilczyca stanowi jedną z najważniejszych, centralnych postaci przeanalizowanych w artykule mitów założycielskich, mimo że w każdym z nich jej obecność można wytłumaczyć chęcią podkreślenia innych zjawisk i wartości.