Okres przełomów i jego świadectwo – życie i twórczość Kasjodora Senatora - Kanas, Rafał; Grancow, Patryk; Gorzkiewicz, Bartłomiej; Chyliński, Piotr; Kołata, Zuzanna; Jastrząbek, Jakub; Agnieszka Gralak (Vade Nobiscum, tom XXV/2025: Varia, 2025)
Przełom V i VI w. stanowią okres przełomu w historii Europy zarówno pod kątem politycznym (powstawanie państw plemiennych na terenach dawnego zachodniego Cesarstwa), jak i kulturalnym. Jego przejawy są dostrzegalne w analizie życiorysu Kasjodora Senatora. Doświadczenia historyka, od młodości w rodzinie arystokracji italskiej, przez służbę na dworze Teodoryka Wielkiego, do zwrotu duchowego i zakładania klasztorów, można przypisać do elementów kultury starożytnej, średniowiecznej lub zjawisk przejściowych. Podobną tendencję można odnieść do prac Kasjodora, w tym jego dzieł historycznych oraz teologicznych.