Bilans zagrożeń w transporcie drogowym - Tumielewicz, Michał; Szmelcuch, Dominik (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest identyfikacja i charakterystyka zagrożeń występujących w transporcie drogowym w sektorze TSL oraz ocena działań prewencyjnych podejmowanych przez przedsiębiorstwa. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego w formie ankiety skierowanej do pracowników branży TSL, co umożliwiło zebranie danych jakościowych i ilościowych. Wyniki wskazują, że najczęstszymi zagrożeniami są opóźnienia w dostawach, uszkodzenia towarów i wypadki drogowe. Główne czynniki ryzyka to brak umiejętności kierowców, zły stan techniczny pojazdów oraz niewłaściwe zabezpieczenie ładunku. Ograniczeniem badania jest ograniczona liczba respondentów. Praktyczne implikacje obejmują potrzebę szkoleń, modernizacji floty i inwestycji w infrastrukturę drogową. Społeczne znaczenie badań wiąże się z poprawą bezpieczeństwa na drogach. Wartość artykułu polega na wskazaniu skutecznych metod minimalizacji ryzyka i budowie systemu zarządzania bezpieczeństwem transportu drogowego.