Optymalizacja procesów logistycznych w krajowym transporcie drogowym - Tumielewicz, Michał; Libich, Katarzyna (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału było przedstawienie funkcjonowania procesów logistycznych w spedycji oraz ich wpływu na efektywność działalności transportowej w przedsiębiorstwie z sektora TSL. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety skierowany do pracowników firmy. Wyniki wskazują, że organizacja procesów spedycyjnych została oceniona jako dobra, choć zidentyfikowano problemy w koordynacji działań pomiędzy działami oraz niedostateczny przepływ informacji. Ponadto, mimo zastosowania nowoczesnych narzędzi TMS, zauważono niezadowolenie z ich integracji. Główne bariery to niestabilność infrastrukturalna i opóźnienia u kontrahentów. Badania pokazują także potencjał w automatyzacji procesów logistycznych, co może przyczynić się do poprawy efektywności i jakości świadczonych usług. Badanie ma praktyczne znaczenie dla optymalizacji procesów logistycznych w spedycji.