Międzyuczelniana współpraca studenckich kół naukowych historyków (1921–1969) – zarys problematyki - Budzyński, Piotr; Dawczyk, Maciej; Gryglewski, Krzysztof; Owczarek, Michał; Ziółkowski, Michał; Agnieszka Gralak (Vade Nobiscum, tom XXI/2019: Studia z historii gospodarczej, kulturowej i społecznej, 2019)
Pierwsze koła naukowe historyków pojawiły się w Galicji już w drugiej połowie XIX w., jednak współpraca między nimi została zapoczątkowana dopiero w 1921 r. Na przestrzeni dziejów funkcjonowało kilka instytucji koordynujących ten proces. Celem artykułu jest przybliżenie ich dziejów, jak również prezentacja innych form współpracy między kołami naukowymi historyków.