Interdyscyplinarne centrum badań nad wymiarem przestrzennym procesów społeczno-gospodarczych. Instytut Gospodarki Przestrzennej - Olejnik, Alicja; Trippner-Hrabi, Justyna; Khmara, Yaryna; Kusideł, Ewa; Nowakowska, Aleksandra; Chądzyński, Jacek; Dolewka, Zofia; Przygodzki, Zbigniew; Załęczna, Magdalena; Arendt, Łukasz; Kukulak-Dolata, Iwona (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Gospodarki Przestrzennej na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorzy omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.