Teraźniejszość i przyszłość nauki o finansach. Instytut Finansów - Marcinkowska, Monika; Szymańska, Anna (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Finansów na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorki omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.