Jaki jest współczesny stan badań turystycznych o bursztynie? Analiza bibliometryczna wybranych baz danych - Paprzycka, Joanna (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
Niniejszy artykuł jest poświęcony analizie bibliometrycznej wykonanej na podstawie przeglądu baz danych Scopus oraz Science Direct. Prezentowany temat stanowi część badań prowadzonych na potrzeby rozprawy doktorskiej przygotowywanej na Uniwersytecie Łódzkim. Celem artykułu jest przedstawienie wybranych wyników przeszukiwania baz danych. Są one podstawą do wyboru publikacji służących skonkretyzowaniu luki badawczej oraz zawężenia problemu badawczego na potrzeby dalszych badań naukowych.