Cinque Terre (Pięć Ziem) w paszczy uroborosa - Sowa, Paweł (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
Cinque Terre (Pięć Ziem) to malowniczy fragment włoskiego wybrzeża Morza Liguryjskiego o wybitnych walorach naturalnych i kulturowych, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Ze względu na swoją atrakcyjność stał się miejscem licznych wizyt turystycznych, co sprawiło, że w ostatnich latach zmaga się ze zjawiskiem overtourismu. Celem artykułu jest pokazanie skali tego problemu i jego wpływu na warunki życia lokalnej społeczności oraz stan przyrody. Miasteczkom Cinue Terre grożą nie tylko utrata żywej tożsamości, ale również niekorzystne zmiany zachodzące w środowisku naturalnym.