Zainspirowana i inspirująca – Maria Montessori, kobieta, która zrewolucjonizowała świat edukacji dzieci z trudnościami - Romanowska-Jonio, Sylwia (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Inspiracja odgrywa kluczową rolę w różnych dziedzinach życia, wspierając kreatywność, motywację i rozwój osobisty. Jest to proces, który umożliwia jednostkom realizację celów, jednocześnie stając się źródłem motywacji i wzorem postępowania w różnych aspektach funkcjonowania. W pedagogice Maria Montessori stanowi przykład osoby, która czerpała inspiracje z dorobku innych, tworząc nowatorską metodę pierwotnie poświęconą dzieciom z niepełnosprawnościami. W XX wieku założyła placówki, w których realizowane metody stały się inspiracją do współczesnego podejścia w edukacji i wychowaniu. W celu pogłębienia analizy tematu przeprowadzono autorskie badania ilościowe, których celem było poznanie roli inspirowania w życiu człowieka. Posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, zastosowano technikę ankiety, a narzędzie, którego użyto, to kwestionariusz ankiety internetowej.