Obszary terenów ochrony pośredniej ujęć wód podziemnych a Plany Bezpieczeństwa Wody – wskazówki dla praktyków - Filipek, Krzysztof (Wybrane zagadnienia hydrogeologiczne oraz różne aspekty związane z eksploatacją wód podziemnych, 2021)
Analiza ryzyka jest koniecznym do opracowania dokumentem, którego wnioski stanowią argument za lub przeciw utworzeniu strefy ochrony pośredniej ujęcia wód podziemnych. Celem analizy ryzyka jest ocena zagrożeń zdrowotnych wynikających ze sposobów zagospodarowania zlewni ujęcia, ocena ryzyka związanego z tymi zagrożeniami oraz analiza barier ochronnych dla ograniczenia skutków. Dopiero na końcu decyduje się kwestia wprowadzenia ewentualnych obostrzeń w gospodarczym korzystaniu z obszarów zlewni ujęcia. Dokumenty hydrogeologiczne są narzędziami bazowymi wykorzystywanymi w metodyce. Identyczne analizy i oceny ryzyka są elementami Planu Bezpieczeństwa Wody (PBW). Praktycznym celem publikacji jest wykazanie możliwości wykorzystania oceny ryzyka z PBW w analizie ryzyka na potrzeby utworzenia strefy. Ważnym wnioskiem z publikacji jest podkreślenie ustawowego wymogu wykonania oceny zagrożeń zdrowotnych dla jakości wody z wykorzystaniem analiz hydrogeologicznych w ramach oceny ryzyka, wykonanej ściśle zgodnie z wymogami normy PN-EN 15975-2.