Rola komunikacji niewerbalnej w rozwoju kompetencji międzykulturowej studentów studiów filologicznych i przyszłych tłumaczy - Curkan-Dróżka, Ełona (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
W artykule zostało zaprezentowane znaczenie kształtowania kompetencji międzykulturowej w nauczaniu języka obcego na studiach filologicznych oraz na specjalizacji translatorskiej. Autorka koncentruje swoją uwagę na jednym z aspektów tego złożonego pojęcia – komunikacji niewerbalnej. Uważa także za niezbędne zapoznanie studentów ze specyfiką i zależnością kulturową środków niewerbalnych, które stanowią ważną część przygotowania zawodowego studentów. W artykule są zaprezentowane wybrane sposoby wprowadzenia środków komunikacji niewerbalnej na zajęciach.