Przekład a słownik. Teksty o tematyce teatralnej i operowej vs leksykografia polsko-rosyjska - Parafińska-Korybska, Ewelina (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
Głównym celem badań było sprawdzenie aktualności leksyki teatralnej i operowej w leksykografii polsko-rosyjskiej: Wielkim słowniku polsko-rosyjskim D. Hessena i R. Stypuły i Wielkim słowniku polsko-rosyjskim pod red. J. Wawrzyńczyka oraz Podręcznym idiomatykonie polsko-rosyjskim pod red. W. Chlebdy. Odnotowano obecność dużej liczby jednostek z zakresu teatru i opery ww. źródłach, którą uporządkowano według klas semantycznych. Stopień aktualności zasobów słownikowych sprawdzono na podstawie leksyki występującej w czasopismach: „Teatr” i „Opera Café”.Współczesne teksty o tej tematyce obfitują jednak w liczne połączenia wyrazowe (często niestandardowe), których słowniki nie rejestrują, co świadczy o niewystarczającej funkcjonalności słowników.