Stan dostosowania systemów utrzymania ruchu do warunków Przemysłu 4.0 - Trzcieliński, Stefan (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Idea Przemysłu 4.0 znana jest od 2011 roku. Aktualnie jest ona konkretyzowana przez właściwe dla niej technologie dotyczące automatyzacji i wymiany danych w łańcuchach wartości. Utrzymanie w zdolności eksploatacyjnej tych technologii stawia nowe wyzwania w zakresie dostosowania do warunków Przemysłu 4.0 systemów stosowanych przez służby utrzymania ruchu. Celem tego opracowania jest sprawdzenie, czy systemy i praktyki utrzymania ruchu stosowane w przedsiębiorstwach działających w Polsce są zbliżone do prewencyjnego utrzymania ruchu, które jest uznawane za właściwe dla Przemysłu 4.0. Aby osiągnąć ten cel, przeprowadzono badania empiryczne na próbie stu średnich i dużych przedsiębiorstwach działających w Polsce, dotyczące ich dostosowania do warunków Przemysłu 4.0. Dane pozyskano za pomocą kwestionariusza wywiadu, przy czym respondentami byli menedżerowie służb produkcyjnych i technicznych. Uzyskane wyniki pozwoliły rozpoznać lukę w wiedzy o Przemyśle 4.0 i właściwych dla niego praktykach utrzymania ruchu. Mogą być one podstawą do kształtowania programów podnoszących w tym zakresie wiedzę i kompetencje kadr przedsiębiorstw wchodzących na ścieżkę Przemysłu 4.0 i znajdujących się na niej.