Konceptualizacja modelu e-biznesu - Perechuda, Kazimierz (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Opracowanie ma charakter teoretyczno-modelowy. Przedstawiono w nim następujące zagadnienia, procesy i odniesienia: statyka a dynamika modeli biznesu, „kapanie” modeli biznesu, wyznaczniki modelu e-biznesu, aspekt treści e-biznesu, „radarowanie” przedsiębiorstwa informacyjnego, fazy konceptualizacji modelu biznesu wirtualnego.