Strategiczni myśliciele w świetle przeglądu literatury i studiów biograficznych - Witek-Crabb, Anna; Piórkowska, Katarzyna; Lichtarski, Janusz Marek; Wrona, Sylwia; Wilczyński, Maciej Adam (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Celem podjętych badań było przedstawienie podstaw teoretycznych koncepcji myślenia strategicznego i myślicieli strategicznych, a także cech różnicujących strategów. Pogłębiona analiza literatury pozwoliła ustalić, jak najczęściej rozumiane jest myślenie strategiczne i co stanowi jego istotę, a także kim jest myśliciel strategiczny, za co w organizacji odpowiada i jakie cechy wyróżniają go wśród innych liderów. W rozdziale wskazano także na różnice występujące pomiędzy myślicielami strategicznymi, identyfikując tym samym lukę badawczą dotyczącą typologii strategów (strategic thinkers). Dzięki przeprowadzonym studiom biograficznym poszczególne typy myślicieli strategicznych zostały zilustrowane przykładami znanych postaci ze świata biznesu.