Mowa nienawiści i wolność słowa. Konceptualna rama kulturoznawcza i antropologiczna - Płuciennik, Jarosław; Wróblewski, Michał (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Tematem artykułu jest przegląd tematyki, nurtów krytycznych i dyskursów metodologicznych u młodych badaczy zajmujących się zagadnieniem mowy nienawiści i zjawiska hejtu, które łączą się szczególnie z komunikacją w Sieci i społeczeństwem usieciowionym. Analizę przeprowadzano m.in. w oparciu o aktualne teksty zamieszczone w monografii z 2017 roku Hejterstwo – nowa praktyka kulturowa? Geneza, przypadki, diagnozy. Interpretację tendencji badawczych z obszaru nauk humanistycznych i społeczno-politycznych prezentujemy w świetle historii idei związanych z wolnością słowa.