Sztuka melorecytacji. Studia nad genezą muzyki rap - Kwiatkowski, Maciej (Vade Nobiscum, tom XXIII/2021: Studia nad XIX i XX wiekiem, 2021)
Artykuł jest poświęcony problematyce związanej z początkiem muzyki rap. Studiowanie najstarszych utworów pokazuje, że w większości przypadków, ludzie rapowali dla zabawy albo by zachęcić innych do uczestnictwa w tej formie interakcji. Autor bada nie tylko pierwsze utwory i rapowych artystów, ale także pochodzenie, które wynikło z inspiracji kilkoma gatunkami muzycznymi, jak blues, funk, czy jazz. Analiza paru singli z lat 70. i 80. próbuje odpowiedzieć na pytanie, co stało za popularnością danych brzmień. Przez swoją specyfikę, tekst pośrednio dotyka kulturę miejską Nowego Jorku ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych.