Polska a traktat trianoński – zarys problematyki - Lubocki, Adam; Fodor, Áron Szabolcs (Vade Nobiscum, tom XXIII/2021: Studia nad XIX i XX wiekiem, 2021)
W artykule autorzy usiłują przedstawić kilka zagadnień dotyczących traktatu trianońskiego. Pierwsze z nich to ogólne postanowienia dokumentu zwanego przez Węgrów trianońskim dyktatem pokojowym i ich recepcja na Węgrzech w okresie międzywojennym. Zagadnienie to w dalszym ciągu jest zbyt słabo znane w świadomości Polaków. Druga ważna kwestia dotyczy kontrowersyjnego z perspektywy polskiej historiografii zagadnienia, a więc pytania, czy Polska ratyfikowała traktat trianoński, do czego formalnie była zobligowana. Opinie na ten temat są niejednoznacze, w związku z czym przedstawienie opinii poszczególnych historyków pozwala na zobrazowanie tej kwestii. Na końcu autorzy przedstawiają informacje o podpisaniu traktatu 4 czerwca 1920 r. z perspektywy polskich gazet ze szczególnym uwzględnieniem gazet galicyjskich jako najbliższych geograficznie i najszerzej uwzględniających wątki węgierskie.