Zatrudnianie cudzoziemców spoza Unii Europejskiej za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej - Szypniewski, Michał (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Celem poniższego opracowania jest wskazanie współzależności między prawem w przedmiocie zatrudniania cudzoziemców a prawem w przedmiocie zatrudniania pracowników tymczasowych. W pierwszej kolejności autor analizuje założenia prawa w przedmiocie zatrudniania cudzoziemców. Następnie omawia założenia prawa w przedmiocie zatrudniania pracowników tymczasowych, co umożliwia krystalizację wzajemnych relacji i powiązań. Autor przeciwstawia analizę dogmatycznoprawną uwarunkowaniom aksjologicznym i próbuje wyjaśnić klasyczny konflikt między ochroną interesu pracownika a ochroną krajowego rynku pracy.