Kilka refleksji na temat uprawnień kierowniczych w zatrudnieniu tymczasowym - Duraj, Tomasz; Agnieszka Gralak (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Asumptem do przygotowania artykułu jest obowiązująca od 1 czerwca 2017 r. nowelizacja Ustawy zatrudnianiu pracowników tymczasowych, która dopuściła na szeroką skalę możliwość stosowania umów cywilnoprawnych w zatrudnieniu tymczasowym. Rozwiązanie to budzi szereg wątpliwości i problemów interpretacyjnych, także w kontekście uprawnień kierowniczych, jakie w konstrukcji za-trudnienia tymczasowego, do momentu uchwalenia tej nowelizacji, przysługiwały wobec wykonawcy zarówno agencji pracy tymczasowej, jak i pracodawcy użytkownikowi. Zasadniczym celem autora jest przedstawienie uprawnień kierowniczych w zatrudnieniu tymczasowym na trzech różnych płaszczyznach. Uprawnienia te zostały zaprezentowane: po pierwsze w pracowniczym zatrudnieniu tym-czasowym, po drugie w cywilnoprawnym zatrudnieniu tymczasowym, a po trzecie w outsourcingu pracowniczym, który funkcjonuje na styku z zatrudnieniem tymczasowym i często jest z nim łączony. Rozważania ujęte w opracowaniu pokazują, jak ważną rolę odgrywają uprawnienia kierownicze w kontekście dopuszczalności stosowania analizowanej tu nietypowej formy świadczenia pracy.