Działalność społeczno-gospodarcza wojsk inżynieryjnych Wojska Polskiego w latach 1945–1956 - Pietrygała, Robert (Społeczne skutki wojen, 2024)
Drugą połowę XX w. naznaczyły liczne wojny, kataklizmy, które w konsekwencji powodowały ogromne straty ludzkie, finansowe, jak i materialne. Decydującą rolę podczas sytuacji kryzysowych oraz likwidacji ich skutków odgrywały wojska inżynieryjne. Wynikało to w głównej mierze ze specjalistycznego wyposażenia oraz przystosowania tychże formacji do tego typu działań, które określane są jako działania niemilitarne. Do głównych zadań oddziałów inżynieryjnych w latach 1945–1956 należało w szczególności oczyszczanie terytorium państwa polskiego z resztek min, niewybuchów oraz przedmiotów niebezpiecznych, udział w likwidacji klęsk naturalnych, udział w pracach na rzecz gospodarki narodowej i resortu obrony narodowej. Ponadto żołnierze tych wojsk brali aktywny udział w odgruzowywaniu kraju, w akcjach żniwnych, wykopkach płodów rolnych, pomagali w pracach porządkowych, nieśli pomoc w gaszeniu pożarów, odśnieżaniu szlaków drogowych oraz kolejowych. Wszystkie powyższe zagadnienia zostały na potrzeby niniejszego artykułu syntetycznie wyeksplikowane.