Aspekty ekologistycznego zarządzania ryzykiem w gospodarce magazynowej wyrobów gotowych branży FMCG - Kulińska, Ewa; Giera, Julia (Wybrane aspekty zarządzania procesami, projektami i ryzykiem w przedsiębiorstwach, 2020)
Współczesna gospodarka magazynowa nie może wyłącznie opierać się na ochronie składowanych wyrobów. Musi również zostać wzbogacona o elementy chroniące środowisko naturalne. Celem artykułu jest ukazanie aspektu ekologistycznego zarządzania ryzykiem w logistycznym procesie magazynowania wyrobów gotowych z branży Fast Moving Consumer Goods. W badaniach zostały określone poszczególne czynniki ryzyka procesu magazynowego. Wskazano metody przeciwdziałania wystąpieniu danego czynnika ryzyka, chroniąc przy tym środowisko naturalne. Zastosowana w artykule metodologia badawcza to kostka ICOM. Za jej pomocą rozpoznano ryzyka mogące wystąpić w procesie magazynowym oraz wskazano wszystkie elementy mające wpływ na dany proces. Wdrożenie zmian w funkcjonowanie procesu magazynowego wpłynie znacząco na środowisko naturalne oraz przyniesie przedsiębiorstwom magazynowym wiele korzyści, w tym oszczędności finansowe oraz zasobowe.