Zwinna transformacja w dużej skali - Wyrozębski, Paweł; Cichocki, Hubert (Wybrane aspekty zarządzania procesami, projektami i ryzykiem w przedsiębiorstwach, 2020)
Bariery transformacji agile wzrastają wraz z wielkością organizacji, pojawiają się także nowe – charakterystyczne dla dużych organizacji. Celem niniejszego artykułu jest omówienie zagadnień związanych ze zwinną transformacją w dużej organizacji, w szczególności barier we wdrażaniu zmian. Realizacji tego celu służy badanie literaturowe. Wśród obszarów kluczowych dla skutecznej transformacji agile wymienia się architekturę, koordynację między zespołami, proces skalowania oraz zarządzanie portfolio.